Hallo,
Ik ben Wilco Vergeldt en ik werk bij Vergeldt-Hermkens Boomkwekerij en met dit blog wil ik bezoekers en geïnteresseerde in de boomteelt een inzicht geven over hoe een boomkwekrij over een heel jaar te werk gaat met het kweken van bomen.

Op onze kwekerij worden allemaal fruit en sierbomen in de volle grond geteeld en zijn wij meer afhankelijk van het weer en klimaat in een jaar maar het maakt het wel erg mooi werk omdat je altijd buiten en vaak ik het buitengebied aan het werk bent.

Maar zoals belooft deze blog zou kort zijn en over enten of veredelen gaan:
we enten op onze kwekerij in 2 periodes de hoofdperiode is in het voorjaar van Januari tot eind maart, en daar zitten we nu midden in!

We enten in deze periode alle nieuwe bomen die geplant worden vanaf april en die over 2-3 jaar de nieuwe bomen voor de handel.

Met enten of veredelen wordt een stuk enthout ( een kort geknipt stekje met 3 a 4 knoppen erop)en een plant van een onderstam(een soort plant met goede wortel en groei eingenschappen die de ent over zal nemen) met een mes zo gesneden dat je de 2 op elkaar kun drukken.

Daarna wordt het verbonden met natuurlijk afbreekbaar lint en het uiteinde gesopt in een was zodat het niet uitdroogt.als de planten dan in april geplant worden en de plant met de ent vergroeit vergaat de was en het lint langzaam en kan de ent mooi groeien.

Hieronder een paar afbeeldingen om het een beetje duidelijker te maken:

    

 

 

 

 

 

 

 

Tot de volgende blog over het planten!